Lån uten sikkerhet til campingvogn eller bobil

En campingvogn eller en bobil er som regel en ganske stor investering. De fleste ønsker en modell som er av relativt nyere standard. Dette gjør at prisen ligger på flere hundre tusen, selv om du eventuelt kjøper brukt. Ettersom dette er en stor utgift, kan det være du behøver å ta opp et lån for å finansiere campingvognen. Et usikret lån er da et bra alternativ, da det kan brukes til hva som helst. Men det er en del ting å huske på!

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er et lån der banken ikke har pant i noen av dine eiendeler. Dette vil si at dersom du skulle være uheldig å komme i en situasjon der du ikke kan betale for deg, vil du misligholde lånet. Dersom dette skjer, har ikke banken noen eiendeler den kan ta for å prøve å dekke inn summen du har lånt. For å kunne forsvare denne risikoen, legger banken på en større rente på slike usikrede lån.

Renter er renter, eller?

Det er viktig at du ser på både effektive og nominelle renter, når du skal ta opp på et lån av en slik størrelse. De nominelle rentene er det man som regel ser og hører først, og denne kan i noen tilfeller være villedende. Den effektive renten er nemlig det du faktisk betaler. Effektiv rente er nominell rente, pluss bankens gebyrer. Siden et slikt lån gjerne forrenter seg på årlig basis, vil rentene ha mye å si for den totale kostnaden.

Lån uten sikkerhet eller bobillån?

Dersom du trenger hjelp til å finansiere en campingvogn eller bobil, kan et bobillån være et godt alternativ. Dette er et lån som gis spesifikt for caravan og ligner et klassisk billån. Det er dog ikke alle bobillån som er like gunstige, da det kan være strenge krav for å få dette innvilget. Det er også viktig å merke at det her stilles sikkerhet i caravanen din. Derfor kan et usikret lån til betaling av campingvogn eller bobil være et bedre alternativ.

Fordelene med et forbrukslån til bobil versus et spesifikt bobillån er at det ikke stilles noe krav om sikkerhet. Du kan søke om så mye du trenger for å dekke bobilen (og eventuelt andre utgifter) og bruke disse pengene når og som du vil. Dette gir mye mer fleksibilitet og også ofte en enklere søknadsprosess. Men det er også viktig å merke at forbrukslånet gjerne har høyere renter ettersom banken tar en større risiko når de ikke har pant i selve bobilen.

Spørsmål og svar

Hvilke lånealternativ har jeg for å finansiere kjøp av campignvogn?

Dersom du ønsker å kjøpe en campingvogn eller bobil kan du velge å ta opp et bobillån eller et lån uten sikkerhet. Begge alternativene kommer med fordeler og ulemper. Bobillån er laget spesielt for kjøp av caravan, men er da låst til akkurat denne utgiften. Forbrukslån kan brukes på hva du selv ønsker, men har ofte høyere renter enn lån med sikkerhet.

Hvor stor campingvogn eller bobil trenger jeg?

Størrelsen og modellen på campingvognen eller bobilen avgjør prisen, og dermed lånestørrelsen. Tenk nøye over hva du trenger. Er det du alene, du og partneren, eller du og hele familien som skal bruke den? Dersom behovet ikke er stort, trenger heller ikke lånet bli så stort. Husk at opplevelsen ligger på stedene du reiser til, ikke nødvendigvis størrelsen på bobilkjøkkenet.

Kan jeg låne så så mye jeg vil?

Nei, det er ikke slik at du kan låne uendelig med penger. Dersom du ønsker å ta opp et lån uten sikkerhet vil dette normalt være opptil 600 000 kroner. Hvor mye du kan låne avhenger av din kredittverdighet. Kredittverdigheten baserer seg blant annet på din alder og personlige økonomi, tidligere gjeld, eventuelle betalingsanmerkninger osv.