Flytt boliglånet med refinansiering

Mange nordmenn har lån på boligen. Det mange derimot ikke vet, er at du kan spare mye penger på å refinansiere dette. Refinansiering av boliglånet lønner seg i mange tilfeller, enten du trenger et større lånebeløp eller ønsker bedre betingelser. Refinansieringen kan gjøres i din eksisterende bank, eller du kan vurdere å flytte lånet til en annen bank.

Hvorfor søke om refinansiering

Det finnes mange gode grunner til å refinansiere boliglånet:

  • Bruk pengene til oppussing for å øke boligens verdi
  • Bygge på og/eller utvide den eksisterende boligen.
  • Vær kausjonist for barna
  • Inkluder andre lån som billån, kredittkortgjeld eller forbrukslån
  • Behov for ekstra penger
  • Få bedre lånebetingelser ved å flytte lånet til en annen bank

Hvordan refinansiere boliglånet

Det finnes hovedsakelig to måter å refinansiere boliglånet på. Du kan flytte boliglånet fra din eksisterende bank til en ny, eller du kan øke lånebeløpet.

Bytt bank

Det finnes ulike grunner til å flytte lånet ditt fra én bank til en annen. På denne måten kan du blant annet få bedre renter og lånevilkår, som gjør at du igjen vil spare penger. Alle banker vurderer kunden ulikt.

Det vil alltid lønne seg å få en ny verdivurdering på boligen før du søker om refinansiering. Dersom boligen har økt i verdi, kan du få enda bedre renter og betingelser på ditt lån. Når du vet verdien av boligen, kan du beregne hvor mye egenkapital du har i forhold til ditt nåværende lån. Vær oppmerksom på at lånet ikke kan overstige 85 % av boligens verdi.

Øk lånebeløpet

Alternativt kan du øke lånebeløpet i din eksisterende bank. Dette gjøres som oftest for å samle flere lån i ett, som kreditter eller mindre forbrukslån. Eventuelt kan du søke om å øke boliglånet for å bruke pengene til andre formål, som oppussing.

Kriterier for refinansiering av boliglån

Skal du refinansiere et lån for å få bedre betingelser, er det også nyttig å vite hvilke kriterier banken legger til grunn for vurderingen av din søknad. Bankene ser spesielt på to faktorer: Risiko og inntjening.

Lav risiko

Alle banker vil vurdere din betalingsevne ved å gjøre en kredittsjekk. Her vil faktorer som fast jobb og inntekt spille en stor rolle, i likhet med din alder og livssituasjon. Dersom du utgjør en lav risiko for banken, vil du få innvilget lån til refinansiering med lavere renter. Hvor stort ditt boliglån er i forhold til boligens verdi og omsetningen av boliger i ditt område er også relevant her.

Potensiale for inntjening

Bankens potensiale for inntjening er også viktig. Du blir automatisk en attraktiv lånekunde dersom du befinner deg i en stabil familiesituasjon, eller er over 30 år. Fast jobb med høy inntekt er også positivt. Dersom banken kan selge deg tilleggsprodukter som forsikring, aksjesparing eller pensjonssparing, vil dette også øke sjansen for bedre betingelser.

Søk om refinansiering på nett

Det skal være enkelt å søke om refinansiering av boliglån på nett. Ved å sammenligne tilbud, kan du også oppnå lavere renter.

Sammenlign tilbud

Du kan spare mye penger på å flytte lånet til en annen bank. Som boligeier er du en attraktiv kunde, og vil fort kunne få gode tilbud fra konkurrerende banker. Bruk en lånemegler for å finne det beste tilbudet for din situasjon. Dette er en gratis og uforpliktende tjeneste på nett, der du kun sender én søknad. Lånemegleren sender denne videre til sine samarbeidspartnere og gir deg flere tilbud tilbake.

Behandlingstid for refinansiering

Etter at du har sendt inn din søknad om refinansiering til ønsket bank, må du vente noen dager før du får svar. Så fort lånesøknaden er godkjent, får du tilsendt din nye låneavtale. Denne skrives under elektronisk med Bank-ID, før lånet automatisk flyttes over til din nye bank.